Rigger

 

Rigger is een woord dat iedereen schijnt te kennen, maar weinigen begrijpen.  Hoe komt dat? Het is ook niet zo dat er geen bronnen zijn over dit onderwerp. Het antwoord ligt in het feit dat dit beroep zo veel verschillende facetten heeft, en niemand kan bereid zijn ze allemaal aan te pakken. Maar gelukkig is het net zo goed een studie als een vak. En de beloning is groot! Wat maakt het beroep van takelaar zo interessant? Rigger is een beroep dat veel vakmanschap en ervaring vereist. Om te beginnen zijn tuigages een van de belangrijkste instrumenten in het arsenaal van elke ingenieur. Dat komt omdat ze ingenieurs in staat stellen om problemen op te lossen met hoge snelheid en grote nauwkeurigheid. Als u iemand op het terrein ziet met een gereedschapsriem of een veiligheidsbril en een overall, hebt u waarschijnlijk een van deze ongrijpbare professionals aan het werk gezien.

Wat doen riggers?

De reikwijdte van rigging is groot: het kan gaan om het ontwerpen en bouwen van nieuwe constructies, het repareren van bestaande constructies en het aanpassen van bestaande activiteiten, waarbij de laatste categorie ook procestechniek omvat. Het woord rigging omvat ook de levering en installatie van alle apparatuur en systemen die nodig zijn om het bovenstaande te ondersteunen. Het beroep van takelaar kan variëren naargelang het soort structuren en systemen waar het om gaat.

In de olie- en gasindustrie zijn enkele van de veel voorkomende rigging-banen lijn- en onderzeetechniek, offshore constructie en installatie, pijpleidingtechniek, boor- en voltooiingswerkzaamheden, boortorens, boortorens en kraanwerkzaamheden. In de elektriciteitsindustrie kunnen rigging professionals werk vinden aan transmissielijnen, elektriciteitscentrales en onderstations, evenals bij de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales.

Rigging fundamentals

Rigging is de kunst van het vervaardigen, installeren en bedienen van de hardware van een gebouw, constructie of ander technisch systeem. De hardware omvat communicatie-, stroom- en sensorapparatuur om informatie te verzamelen en door te geven. Het doel is processen te automatiseren en ingenieurs in staat te stellen zich op andere kritieke taken te concentreren.

De primaire systemen van ingenieurs zijn stroom (voornamelijk elektriciteit), communicatie en informatie. De eerste twee zijn essentieel voor de automatisering en controle van de werking van gebouwen en andere structuren. Informatie is het doel van veel automatisering.

Opleiding en training voor riggers

Rigging is een beroep dat uitgebreide training en soms formeel onderwijs vereist. Enkele van de meest prestigieuze scholen in de wereld bieden programma's in rigging aan. Grote takelbedrijven bieden opleidingen aan om beginnende werknemers tot takelaar te helpen.

Een typisch programma voor nieuwe werknemers omvat gewoonlijk een paar weken training op de werkplek. Dit wordt gevolgd door een paar weken klassikale training. Daarna vindt de opleiding meestal on-the-job plaats. Sommige bedrijven bieden ook interne cursussen voor werknemers om hen op de hoogte te houden van de nieuwste technologie en technieken.

Rigging-bedrijven kunnen ook certificeringsprogramma's aanbieden. Deze trainen mensen in geavanceerde riggingtechnieken, en kunnen werkgevers helpen hun werknemers op de hoogte te houden van de industrienormen.

Vooruitzichten, eisen en rollen voor riggers

De vooruitzichten voor riggers zijn goed, met veel banen in de bouw en techniek. De vraag naar riggers neemt toe, vooral door de toenemende automatisering van werkzaamheden. De behoefte aan mensen met uitgebreide kennis van rigging is ook gegroeid door de voortdurende groei van de vraag naar infrastructuur. Riggers zijn te vinden in vele organisaties en industrieën, waaronder mijnbouw en fossiele brandstoffen, water, transport en telecom, bouw, marine en olie en gas. Ze worden ook ingezet bij procesoperaties, zoals in de chemische, energie- en voedingsmiddelenindustrie. Riggers werken in teams en er wordt verwacht dat ze kennis hebben op een aantal gebieden. Enkele daarvan zijn: installatie en onderhoud van elektriciteits- en communicatiesystemen; installatie van boortorens en kranen; bouw en exploitatie van apparatuur, zoals pijpleidingen, windmolenparken, enz. en installatie van apparatuur zoals elektrische onderstations, transformatoren en stroomkabels.