Elektriciteit aanleggen
 

Elektriciteit is een van de meest voorkomende huishoudelijke apparaten ter wereld. Meer dan 70 procent van de wereldbevolking heeft toegang tot elektriciteit. Maar hoe kom je eraan? Afhankelijk van waar u woont, zijn er verschillende manieren om uw electriciteit aan te leggen. De installatie van een elektriciteitsnet is ingewikkelder dan het vinden van het dichtstbijzijnde stopcontact. Er moeten sleuven worden gegraven, kabels worden gelegd en schakelaars worden aangesloten, zodat uw huis net zo betrouwbaar werkt als dat van anderen. Na al dat werk is het essentieel om een back-up plan te hebben voor als het mis gaat. Hier is alles wat u moet weten over het installeren van elektriciteit in uw huis en het beschermen van uzelf tegen risico's onderweg.

Wat is elektriciteit?

Elektriciteit is de stroom van elektronen door een geleider. Elektronen zijn deeltjes die de kracht overbrengen die atomen doet trillen – en je kunt ze niet zien. Als iemand een lichtschakelaar aanzet, laat elektriciteit de metalen contacten in de schakelaar gloeien. Elektrische stroom kan in twee richtingen stromen, zoals een rivier die van de bron naar de zee stroomt of van de zee naar de bron. De richting van elektriciteit is eenrichtingsverkeer. Elektrische stroom wordt gemeten in eenheden die volt worden genoemd. De spanning waarmee elektriciteit van de bron naar het te verlichten gebied stroomt, is gewoonlijk 120 volt, of ongeveer zo sterk als je met een stopcontact kunt krijgen. Als je een hele stad aan elektriciteit in één stopcontact kon stoppen, zou het er ongeveer zo uitzien.

Hoe installeer je elektriciteit?

Elektriciteit wordt opgewekt door een elektriciteitscentrale, die meestal bij een rivier of een andere afvoer ligt die water en de benodigde stroom levert. De elektriciteit reist door de Verenigde Staten en komt via verschillende wegen in een huis terecht. De elektriciteitscentrale wekt de stroom op die u wilt gebruiken. De elektriciteit gaat door transformatoren, die de spanning veranderen. Er wordt een kabel gelegd tussen uw huis en het dichtstbijzijnde beschikbare punt. Dit kan een onderstation of een transformator ter plaatse zijn. De kabel wordt de transmissielijn genoemd, en brengt de elektriciteit van de plaats van opwekking naar uw buurt. Uw buurt is de verzameling huizen en bedrijven die de elektriciteit ontvangen. De elektriciteit bereikt uw huis via een circuit. Het circuit kan zo eenvoudig zijn als één lamp in een kamer of een heel huis.

Aarding en verbinding

Elektriciteit heeft een weg nodig om te reizen en een weg terug. Als het niet geaard is, werkt het niet. U aardt of verbindt het, of beide, wanneer u het aansluit op de elektriciteitsvoorziening van uw huis. Dit kan een nieuwe of vervangende elektrische leiding zijn. Als de leiding boven de grond ligt, heet het een bovengrondse leiding. Als hij onder de grond ligt, wordt hij begraven genoemd. Hoe dan ook, u moet ervoor zorgen dat de elektriciteitsleiding met de grond verbonden is. Als de elektriciteit bovengronds is, moet u ervoor zorgen dat hij verbonden is met uw elektriciteitsnet. Als het ondergronds is, moet u ervoor zorgen dat het geaard is.

Samenvatting

Het aanleggen van elektriciteit is ingewikkeld en vereist veel onderdelen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe elektriciteit wordt opgewekt en overgedragen, en hoe u wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Het artikel legt ook uit hoe elektriciteit wordt geaard en verbonden met de elektriciteitsvoorziening van uw huis.